Krabičky pro zdraví, krabičková dieta pro Vás
Krabičky pro zdraví navazují na úspěšný projekt Prašád - restaurace pro zdraví. Zdravý životní styl se stal v dnešní době nejen módou, ale do jisté míry i nutností a předpokladem spokojeného života. Krabičky pro zdraví mají za cíl nabídnout vegetariánskou alternativu krabičkové diety široké veřejnosti. Jídla připravuje zkušený tým resturace Prašád.
Proč krabičková dieta ?
Zdravá výživa je vedle přiměřeného pohybu a dalších kritérií jedním z hlavních předpokladů zdravého žvotního stylu. Co dělá výživu zdravou? Je to pro většinu lidí:
- nutriční skladba (pestrost a vyváženost hlavních složek, vitamínů a stopových prvků)
- pravidelnost
- přiměřené množství
Krabičková dieta nabízí výhodnou a praktickou kombinaci těchto aspektů zdravé výživy spolu s výbornou chutí, špičkovou kvalitou jídla, rozvozem na určenou adresu a cenovou dostupností. Ať už je cílem zdravého životního stylu a výživy získání a udržení celkové životní harmonie, fyzického i psychického zdraví nebo redukce nadváhy, Krabičková dieta je pro to vhodná pomůcka a doplněk. Pravidelné cvičení, pozitivní přístup k životu, správné vyvážení aktivity a odpočinku, střídmost nebo zdržení se užívání škodlivých látek jsou zcela a plně ve Vašich rukách. Se zdravým jídlem Vám pomůžou Krabičky pro zdraví.
Krabičková dieta - kvalita jídla
Jídlo v restauraci pro zdraví Prašád a stejně tak jídlo pro Krabičky pro zdraví se připravuje výhradně z čerstvých potravin v závislosti na ročním období. Základ většiny pokrmů tvoří zejména zelenina, dále pak luštěniny, obiloviny a těstoviny. Další důležitý princip je snaha vyhnout se polotovarům. Výjimku tvoří náhražky masa jako např. robi, seitan, tofu, tempeh a vegetariánské párky. Podle možností se zařazují bio-potraviny, koření použité přii prípravě neobsahuje glutamát sodný. Jídlo neobsahuje maso, ryby ani vajíčka.
Vedle vlastností surovin jsou stejně důležité postupy jakými byly potraviny zpracovány.
Teplá jídla připravujeme zejména vařením a dušením v páře, tento postup uchovává co nejvíc živin a minerálů.
Čerstvě připravené jídlo je poté šokově schlazeno na 3°C, zabaleno a udržováno v chladu před i během distribuce.
Proč vegetariánství?
Zdravotní důvody:
OSN v roce 2004 vydala největší současnou vědeckou práci o vegetariánství na světě – Stanovisko Americké dietetické asociace a Kanadských dietologů k vegetariánství. Názor odborníků sdružených v této organizaci je, že správně rozvržená vegetariánská strava je zdravá, nutričně vyvážená, zdravotně přínosná v prevenci i léčbě různých onemocnění a v plném rozsahu vhodná pro všechny věkové kategorie dětí, dospělých, těhotných a kojících žen i sportovců. Je také důležité, že se k tomuto stanovisku kladně vyjádřili i čeští výživáři sdružení ve Společnosti pro výživu (SpV), také čeští pediatři sdružení v České pediatrické společnosti (ČPS) a mnoho dalších odborníků, hlavně lékařů.
Kromě toho Védy - prastaré spisy dávné Indie rozlišují tři vlastnosti, aplikovatelné mimo jiné na jídlo: tamas, radžas a satva. Tamasická strava přináší otupělost, ospalost a ztrátu energie. Patří k ní maso, ryby, vajíčka, alkohol, konzervy a stará, ohřívaná jídla. Radžasická strava vyvolává neklid a agresi. Řadíme k ní příliš kořeněné pokrmy, nadmíru kávy, čokolády a také alkohol. A konečně Satvická strava přináší vyváženost, harmonii a pohodu. Je to např. plnohodnotná lakto-vegetariánská strava, která se skládá z obilí, zeleniny, ovoce, luštěnin, ořechů, semen, mléka a mléčných výrobků. Zbavuje tělo jedovatých zplodin a usazenin, pročišťuje ho a zvyšuje jeho odolnost vůči nemocem.
Ekologicko - ekonomické důvody:
Dva hektary půdy uživí 1 člověka konzumujícího maso, 14 vegetariánů konzumujících také mléčné výrobky a vajíčka a 50 veganů, kteří jedí jen rostlinnou stravu. Bylo spočítáno, že kdyby se v USA snížila konzumace masa jen o deset procent, mohli by se z ušetřených rostlinných zdrojů nakrmit hladovějící na celém světě! Byl rovněž publikován názor, že chov hovězího dobytka produkuje v USA ročně víc skleníkových plynů (hlavně nebezpečný metan), než je roční uhrn méně nebezpečného CO2 ve výfukových plynech vyprodukovaných dopravními prostředky.
Etické důvody:
„Proč bych se Vám měl zpovídat z toho, že se správně stravuji? Kdybych se cpal pečenými těly zvířat, měli byste důvod ptát se mně, proč to dělám. Zvířata jsou moji přátelé, a já své přátele nejím.“
— George Bernard Shaw
„Zvířata cítí bolest stejně jako lidé a mají stejnou touhu žít. Bude-li v našem srdci láska, soucit a pokora, pak jednoduše nebudeme moci sami zabíjet, ani nechávat za nás zabíjet jiné.“
— Paramhans Svámí Mahéšvaránanda, autor systému Jóga v denním životě.